Fabrika cementa NEXE d.d. dobitnik Zlatne kune za 2019. godinu

Našice, 15.10.2020. - Na danas održanoj svečanoj sednici Ekonomskog veća HGK Županijske komore Osijek, fabrika cementa NEXE d.d. Našice dodeljena je plaketa Zlatna kuna u kategoriji najuspješnijeg velikog trgovačkog društva u 2019. godini. Plaketu je predsedniku Uprave NEXE d.d. Stjepanu Ergoviću uručio Zoran Kovačević, predsednik HGK - Županijske komore Osijek.

Nakon nagrade Hrvatskih izvoznika "Zlatni ključ" za najboljeg izvoznika u Mađarsku u 2019. godini, te nominacije za najboljeg izvoznika u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, priznanje Zlatna kuna dodatna je potvrda izvrsnih rezultata poslovanja u 2019. godini.

"Biti u biranom društvu najuspešnijih kompanija uvek je velika čast i podsticaj za budućnost. U ime NEXE d.d. zahvalio bih se Županijskoj komori Osijek na prepoznavanju značaja ostvarenih pokazatelja poslovanja naše kompanije, kao rezultat rada naših 427 zaposlenih. NEXE d.d., kao najveća kompanija u poslovnom sistemu Nexe Grupe, 2019. godinu pamti će po odličnim rezultatima poslovanja, a koja su u 2020. krunisana priznanjima, na šta smo izuzetno ponosni. Ovom prilikom čestitao bih i ostalim nominovanim i nagrađenim kompanijama na ostvarenim rezultatima poslovanja", izjavio je predsednik Uprave NEXE d.d. Stjepan Ergović. 

Inače, NEXE d.d. u 2019. godini ostvario je rast prihoda od prodaje cementa i Namala od 13% u odnosu na 2018., a kao rezultat rasta prodaje cementa i Namala na domaćem tržištu za 16%, te na izvoznim tržištima za 6%, najviše na susednim tržištima BiH, Srbije, Mađarske i Slovenije. Istovremeno, ostvaren je i rast prihoda od prodaje, prevoza i pumpanja betona od 27% u odnosu na 2018. godinu. U 2019. godini povećana je i proizvodnja klinkera. Ukupno je proizvedeno 745.000 tona, što je 5% više u odnosu na 2018. godinu. Osim toga, drugi put u svojoj istoriji, fabrika cementa u Našicama - NEXE d.d. 2019. godine proizvela je više od milion tona cementa i Namala - prvi put takav proizvodni rezultat zabeležen je još 2008. godine. 

Tokom protekle, 2019. godine ukupne investicije iznosile su gotovo 40 miliona kuna, a bile su usmerene na poboljšanje tehnologije, povećanje energetske efikasnosti u proizvodnji i unapređenje procesa. U 2019. godini, kao rezultat ulaganja u postrojenje za prihvat, transport i loženje RDF - 1. faza i ishod dozvole za upravljanje otpadom, započelo je korišćenje značajnijih količina RDF/SRF. To je omogućilo rast pokazatelja supstitucije energije iz fosilnog goriva energijom iz alternativnih goriva sa 16% u 2018. na 27,2% u 2019. godini.
 
2019. godinu obeležila je i investicija u novu liniju za uvrećavanje cementa koju odlikuje minimaliziranje rasipanja cementa prilikom paletizacije, pri utovaru i istovaru, i uopšteno prilikom manipulacije proizvodom čime se osigurava čistije radno okruženje.
 
NEXE d.d. u takvom svetlu nastavlja i dalje. I u 2020. nastavljene su aktivnosti sa ciljem povećanja udela alternativnih goriva izgradnjom postrojenja za doziranje RDF-a na pretkalcinator. U planovima je i skladište RDF-a s postrojenjem za prihvat i obradu alternativnih goriva, kao i projekat bypass-a rotacijske peći. Aktualni pokazatelji poslovanja za 9 meseci 2020. pokazuju da je NEXE d.d. na dobrom putu da i ova poslovna godina ostane zabeležena kao jedna od uspešnijih.
Vrh