Informacije o kolačićima


Šta su kolačići (eng. Cookies)?

Kolačići su male datoteke koje web stranica čuva na računaru posetioca. Oni ne uzrokuju štetu Vašem računaru, a nama omogućavaju pružanje efikasnijeg korisničkog iskustva te bolje funkcionalnosti stranice. Takođe, kolačiće koristimo kako bismo analizirali promet na našoj web stranici i društvenim mrežama.

Kako Vama kao posetiocu web stranice koriste kolačići?

Kada posećujete stranicu koju ste već ranije posetili, Vaš odabrani Internet pretraživač šalje kolačić koji je stranica prethodno sačuvala. Na taj način omogućen je brži prikaz stranice, a iskustvo pregledanja prilagođeno je Vašim potrebama.
Web stranica ne može pristupiti drugim datotekama na Vašem računaru kao ni informacijama koje kao posetilac niste ranije dali.

Ne želim kolačiće - kako ih onemogućiti?

Čuvanje kolačića na uređaju posetioca web stranice zakonski je dopušteno samo ukoliko je to potrebno za rad stranice, dok je za sve ostale kolačiće potrebno imati pristanak posetioca. Svaki posetilac sam odlučuje želi li i kojim kolačićima omogućiti čuvanje. Na svakom Internet pretraživaču postoje postavke o čuvanju i konfigurisanju kolačića, o čemu detalje možete potražiti u uputstvima Internet pretraživača koji koristite.

Koji se kolačići koriste na našim stranicama?

Kolačiće koje koristi www.nexe.rs delimo u nekoliko grupa. Jedna grupa kolačića potrebna je za ispravno funkcionisanje web stranice dok se druge dve odnose na kolačiće koji osiguravaju bolje funkcionisanje web stranice, a koje koristimo u svrhu sprovođenja kvalitetne analize web stranice.
 
Vrsta Naziv Namena Trajanje
Sesijski ASP.NET_SessionId omogućava funkcijonisanje internet stranica do isteka sesije
Sopstveni gd-cookieOptions čuvanje odluke o korišćenju kolačića 1 godina
Vanjski __utma, …, __utmz omogućava funkcijonisanje Google mapa 1 godina
Vanjski _utma, ..., _utmz, _ga za statistiku pregleda stranica - Google Analytics 1 godina
Vrh