Nexe Grupa nastavlja s ulaganjima u Srbiji – Tri robota u proizvodnji Nexe cigle

Novi Bečej, 13.07.2020. - Uspešnim puštanjem u rad, u fabrici za proizvodnju Nexe cigle - Stražilovo u Sremskim Karlovcima, koja posluje u okviru AD POLET IGK Novi Bečej, završen je projekt ugradnje robota u pogonu 2. U skladu sa zahtevima tržišta za kontinuiranim povećanjem kvalitete proizvoda, ali i uz sve veću potražnju za blokovima velikog formata tj. termo blokovima, AD POLET IGK Novi Bečej investirao je 550.000 eura u Sremskim Karlovcima u automatsku liniju s dva Fanuc robota za razlaganje i pakovanje paleta te jedan Fanuc robot za razlaganje vagona sa suvim poluproizvodom.

Efekti sprovedenog ulaganja su proširenje proizvodnog asortimana na ovoj proizvodnoj liniji, pa će se sada, uz klasični blok, moći proizvoditi i blok velikog formata tj. termo blok, a omogućena je i proizvodnja kanalica uz 2,5 puta veći kapacitet nego što je to bilo do sada u proizvodnim pogonima Poleta.

Ovaj projekt samo je nastavak politike ulaganja i poboljšanja procesa i uslova rada u svim fabrikama Nexe Grupe u Srbiji. AD POLET IGK Novi Bečej fabrika je sa više od 100 godina tradicije i kvaliteta u proizvodnji crepa. 2003. godine ulazi u sastav Nexe Grupe, a do danas je uloženo gotovo 38 miliona eura. 

AD POLET IGK Novi Bečej u svojoj fabrici Stražilovo u Sremskim Karlovcima proizvodi opeku te je poznat  kao najveći proizvođač opeke i prvi proizvođač termo bloka velikog formata u Srbiji.  Od 2008. godine Stražilovo ispunjava visoke norme Sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001. Sredinom 2009. godine u rad je pušten i novi pogon za proizvodnju bloka velikog formata tj. termo bloka, a investicija je iznosila 11,5 milijuna eura. Ukupna investicija u Stražilovu iznosi više od 14 miliona eura, što zajedno s Poletom čini ulaganja veća od 52 miliona eura. 

AD POLET IGK sveukupno zapošljava 358 radnika - u fabrici crepa u Novom Bečeju zaposleno je 254 radnika, a u fabrici cigle Stražilovo 104 radnika. 

AD POLET IGK Novi Bečej deo je poslovnog sistema Nexe Grupe – regionalnog proizvođača građevinskog materijala (cementa, betona, agregata, cigle, crepa i keramike) s fabrikama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U 2019. godini Grupa je ostvarila konsolidovane prihode od prodaje u iznosu 137.562.227 eura što je rast od 7,6% u odnosu na 2018. godinu. 
Vrh