AD Polet IGK Novi Bečej ishodio EPD deklaraciju proizvoda o zaštiti okoliša

decorationdecoration decoration

Deklaracijom potvrđeni međunarodni standardi održivosti

Novi Bečej, 29. ožujka 2021. - Proizvođač crijepa i cigle AD Polet IGK iz Novog Bečeja, član Nexe Grupe, ishodio je EPD deklaraciju proizvoda o zaštiti okoliša koju izdaje Institut za ispitivanje materijala (IMS). Vrsta izdane deklaracije je "Cradle-to-grave" ("Od kolijevke do groba") i vrijedi pet godina, a ujedno ukazuje kako su crijepovi i fazonski komadi od gline proizvođača AD Polet ekološki proizvodi čiji je referentni životni vijek veći od 50 godina.

"AD Polet je društveno odgovorna tvrtka koja za cilj ima voditi i takvo poslovanje. Uz to, veliku pažnju dajemo očuvanju i zaštiti okoliša. Ova deklaracija veliko je priznanje za naš trud i ulaganja kroz godine, a uz to, pomaže projektantima, izvođačima i ostalim korisnicima da bolje razumiju karakteristike održivih proizvoda i njihov utjecaj na okoliš. Danas se sve više u fokus stavlja "zelena" nabava, a i investitori više inzistiraju na proizvodima koji su u skladu s međunarodnim standardima održivosti, što EPD deklaracija svakako potvrđuje"

Majda Petković direktorica AD Polet IGK

S obzirom na utjecaj industrije na okoliš, sve češće se primjenjuje analiza životnog ciklusa proizvoda i procesa. Takva analiza provodi se prema LCA metodologiji (Life Cycle Assessment – procjena životnog ciklusa) koja je standardizirana od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) serije 14000. Analiza životnog ciklusa proizvoda je procjena utjecaja proizvoda na okoliš tijekom svih faza njegovog života: od eksploatacije sirovina i njihovog transporta do proizvodnog pogona, preko procesa proizvodnje, pakiranja i skladištenja proizvoda i otpadnog materijala, do prijevoza gotovog proizvoda do prodajnog mjesta i njegovog konačnog odlaganja.

AD Polet IGK je u toku prošle godine uključio svoje proizvode (crijepove i fazonske komade od gline) u analizu životnog ciklusa, kako bi dobio procjenu utjecaja istih na okoliš tijekom svih faza njihovog života i stavio naglasak na smanjenje opterećenja okoliša u fazi koja je procenjena kao najznačajnija. Nakon prikupljanja mnogobrojnih podataka neophodnih za provođenje LCA analize i dostavljanja istih Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu kao nositelju programa, izvršena je analiza i potrebni LCA proračuni, na osnovu kojih je tvrtka postala vlasnik EPD deklaracije.

Kako bi dodatno unaprijedili proizvodnju i bili u korak sa svim ekološkim standardima, AD Polet IGK je u 2020. godini realizirao je investicije u iznosu 1,722 milijuna eura, od čega, 1,083 milijuna eura u tvornicu crijepa u Novom Bečeju, a 639 tisuća eura u tvornicu cigle u Sremskim Karlovcima. U istoj godini ostvaren je rast poslovnog prihoda od 13,5% u odnosu na 2019. i 12% u odnosu na plan.

AD Polet IGK u sastavu Nexe Grupe posluje od 2003. godine. Od tada do danas u tvornicu crijepa u Novom Bečeju i tvornicu cigle u Sremskim Karlovcima uloženo je gotovo 54 milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, energetsku efikasnost, povećanje kvalitete i uvođenje novih proizvoda, kao i povećanje stupnja zaštite okoliša. Tvrtka trenutno zapošljava 356 radnika, od čega 246 u tvornici crijepa u Novom Bečeju i 110 u tvornici cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima.

decoration decoration