Ciglana Stražilovo obeležava 100 godina proizvodnje cigle u Sremskim Karlovcima

decorationdecoration decoration

Ciglana Stražilovo – AD POLET IGK, koja je od 2003. deo poslovnog sistema NEXE Grupa, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, ulaganjima je očuvala tradiciju, modernizovala proizvodnju i unapredila procese

SREMSKI KARLOVCI, 31.08.2023. - Ciglana Stražilovo – AD POLET IGK, koja posluje u okviru poslovnog sistema NEXE Grupa, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, obeležila je danas 100 godina proizvodnje cigle u Sremskim Karlovcima svečanim događanjem za radnike i poslovne partnere.

Ciglana Stražilovo, koja danas posluje kao deo NEXE-ove firme AD POLET IGK, zapošljava 104 radnika. Od većih ulaganja za naredni period ističe se ulaganje u primarnu preradu u iznosu od 1,5 miliona EVR, u proizvodnu opremu i održavanje, a u toku su i pripremne aktivnosti projekta izgradnje fotonaponske elektrane u cilju povećanja energetske nezavisnosti fabrike, što je i u skladu sa Strategijom NEXE Grupe ka zelenoj i energetskoj tranziciji poslovanja.

Ciglana Stražilovo, najveći proizvođač cigle i prvi proizvođač termo bloka velikog formata u Srbiji, osnovana je 1923. godine. Sve do 1955. godine proizvodnja se kretala od 2 do 4 miliona komada godišnje, nakon čega se postepeno povećavala, tako da je 1972. godine proizvedeno oko 30 miliona JNF (jedinica normalnog formata), a izgradnjom novog pogona 1973. godine proizvodnja se povećala na oko 60 miliona JNF.

Ciglana Stražilovo 2003. godine ulazi u poslovni sistem NEXE Grupe od kada su realizovana i brojna ulaganja. Predsednik Uprave NEXE Grupe Ivan Ergović prilikom obeležavanja 100 godina proizvodnje cigle u Sremskim Karlovcima izjavio je: „Do danas je u modernizaciju proizvodnje i unapređenje procesa u ciglanu Stražilovo NEXE Grupa uložila 17 miliona EVR. Ulaskom Stražilova u naš poslovni sistem 2003. godine, obavezali smo se na ulaganja i unapređenje procesa, ne samo kako bismo tu tradiciju očuvali, već kako bismo Stražilovo učinili modernom fabrikom, fabrikom koja zapošljava lokalnu radnu snagu i učestvuje u životu svoje lokalne zajednice. Stražilovo je danas fabrika sa kapacitetom od 135-140 miliona JNF.“

Danas su proizvodi Stražilova ponosni nosilac Ekološke deklaracije proizvoda o zaštiti životne sredine kojom su potvrđeni međunarodni standardi održivosti proizvoda.

Primenom novih tehnoloških rešenja kontinuirano se poboljšava energetska efikasnost i stepen zaštite životne sredine što potvrđuju i ispitivanja kvaliteta vazduha i redovna merenja vrednosti emisija koja su u skladu sa zakonskim zahtevima. U isto vreme, podrškom projektima lokalne zajednice u Sremskim Karlovcima, ciglana Stražilovo njen je aktivan učesnik, pa se ističe saradnja sa Bibliotekom „Branko Radičević“, Fudbalskim klubom Stražilovo kao i organizacija redovnih terenskih praktičnih vežbi za srednjoškolce i studente.